https://poddsverige.atspotify.com/

Statistik från Spotify – Poddar i Sverige

Det svenska företaget Spotify släpper var år en sammanställning av deras statistik gällande poddar i Sverige och globalt.

Då Spotify sammanställer sin statistik samtidigt som den jämför andra plattformar är siffrorna baserade på deras lyssnarskara och kan därför se annorlunda ut när andra företag gör liknande redovisningar. Statistiken gäller svenskregistrerade konton mellan 18 till 79 år och visar på att den totala ökningen är 3 procent jämfört med fjolåret då med användare som lyssnar regelbundet.

Nära hälften av de som lyssnar på podd minst en gång i veckan tycker
att podcastlyssnande är mer berikande än den skärmtid som spenderas
på mobil, surfplatta eller dator.

Källa: https://poddsverige.atspotify.com/

Unga mest aktiva poddlyssnare

Den största andelen är åldrarna mellan 18 till 29 år där hela 65 procent lyssnar på minst en podd per vecka. Samtidigt listar Spotify att cirka 37% av användare under samma åldersspan kan tänka sig starta en egen podcast. Enligt Spotify använder även sex av tio deras app för att lyssna på podcast medan på andra plats kommer Sveriges Radio Play följt av andra podcastsprogram och slutligen Youtube.

Ämnen

När det gäller podcast-ämnen på Spotify dominerar Samhälle och Kultur, Komedi, Nyheter, True Crime samt Affärsliv.

Under fjolåret var det Komedi och Nyheter tillsammans med Affärsliv, Livstil och Hälsa samt Sport som ökade mest genremässigt och enligt siffrorna verkar dessa ämnen inte minska den närmaste tiden gällande nya lyssnare.

Populäraste poddarna Sverige

Det är inte direkt oväntat att de två mest lyssnade poddarna är från Sveriges Radio och även om det är genom Spotifys plattform som de flest lyssningarna sker på, visar det på styrkan hos P3 Dokumentär och populariteten hos sommarpratarna (och vinterpratarna) i Sommar & Vinter i P1.

När det gäller Brott och straff samt renodlade dokumentärer är det Spotify Dok som går starkt framåt samtidigt som Rättegångspodden är tätt bakom i statistiken.

För svenskarnas del gällande Komedi så kommer Johanna Nordström och Edvins Törnbloms podd Ursäkta på första plats, podden slår även världens största podd i antal lyssningar, The Joe Rogan Experience. Hur detta förklaras vet nog ingen men Ursäkta tar åt sig de flesta öronen.

Såhär beskrivs SWEET BUT PSYCHO sin podcast: ”Två TV-profiler som tar #nofilter till en helt ny nivå och diskuterar ämnen som mens, analsex, bajs, butplugs och massa mer.” medan Framgångsakademin ”Framgångsakademin podcast är podden för dig som vill utvecklas, bli effektivare, smartare och lära dig dom absolut främsta teknikerna för att optimera ditt liv”.

Stor kontrast mellan de två poddarna men är båda är värda en lyssning då och då.

P1 Dokumentär fortsätter att berätta om verkliga händelser och får tusentals lyssningar varje avsnitt, likadant kan man säga om JLCs podcast som har tagit språnget från Youtube till att prata om allt möjligt. När det gäller uppdateringsfrekvensen är P1 Dokumentär strået vassare medan Mellan Himmel och Jord sporadiskt pumpar ut poddar till att sedan avvakta en månad i taget.

Populäraste poddarna globalt

Källa: https://poddsverige.atspotify.com/

0 Reviews

Write a Review

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.